z13

Når det kommer til webhosting, så er der rigtig mange ting man skal tage stilling til, før man endeligt vælger sin udbyder og sin endelige pakkeløsning. Pakkeløsning er en sammensætning af en bestemt server, et bestemt styresystem og et bestemt niveau af kundeservice. En af de essentielle ting er valget mellem dedikeret server, VPS og Cloud.

Webhosting er den funktion, der gør det muligt for dig at opretholde en velfungerende hjemmeside og få støtte og hjælp til denne. Det er via webhosting, at du får en server og dermed også et domænenavn. Selvom man ikke ligefrem kan kalde internettet for en fysisk ting, så er en server således det tætteste du kommer på et reelt ”rum” til dit websted.

Serveren spiller altså en vigtig rolle. Den er da også hovedproduktet i de pakkeløsninger, som webhostingstederne udbyder til deres kunder. Uden server er der nemlig slet ikke noget domæne, og uden domæne bliver styresystemer, websupport og kundeservice pludselig helt overflødigt.

Netop derfor skal denne artikel da også handle om netop serveren og hvilken betydning typen af server har for, hvordan din hjemmeside kører. Der findes nemlig ikke kun én type af servere, men flere forskellige.

Hvad er en server?

Vi starter i det helt basale, for faktisk er det langt fra sikkert, at alle forstår hvad en server er. Det er et lidt obskurt ord, som vi alle nok ofte er stødt på, men måske aldrig helt har fået forklaret meningen af. Så for lige at få dette helt på plads, kommer her en kort forklaring.

Egentlig er en server bare en maskine med et indbygget program. Det er dette program, som gør det mulig at både modtage og sende data, informationer og kommunikation på internettet. Vi kan alle gå ind og foretage en søgning på google, men den information vi klikker os ind på, ville faktisk ikke være mulig uden den server, som viderefører informationen fra de forskellige hjemmesider.

En server er altså ikke noget man bare har, men noget man skal tilkøbe og installere – lidt ligesom Officepakken eller viruskontrollen på din computer. Men en server er en besværlig og dyr ting, og derfor vælger langt de fleste at købe sig plads på andres servere. Og det er dette, der udgør fundamentet i webhosting.

Men ligesom med de mange andre programmer, som du kan købe dig til, så er servere meget forskellige. De opererer med forskellige mængder af information, og forskellige informationsstyrker. Alt efter hvilken form for webside, som man har, kan det derfor være gavnligt at overveje, hvilken type af server man vil foretrække. Driften bliver nemlig bedst, hvis man vælger den løsning, der passer bedst til ens situation.

Stadig forvirret om hvad en server er? Så se med her

Dedikeret server

En dedikeret server kan siges at udgøre cremen inden for servere. Som det fremgår af navnet, så er den nemlig dedikeret – og den er dedikeret til lige netop dig, og din hjemmeside. I forhold til de billigste og meget normale løsninger inden for webhosting, hvor op imod flere hundrede domæner deles om den samme server, så er du her helt alene om din egen server.

Det faktum at serveren kun er din giver nogle store friheder med hensyn til opsætning og drift. Der er nemlig rigtig mange funktioner ved hjemmesiden, som bliver styret direkte fra serveren. Du kan forestille dig, at det på mange måder er lidt ligesom en smartphone. En gang imellem beder telefonen om at blive opdateret, og forskellige funktioner ved styresystemet ændres.

Med en dedikeret server er det helt op til dig at bestemme, hvornår og hvordan du vil opdatere din server. På den måde kan du selv stå for at fastlægge, hvordan design, koncept og generel drift skal fungere sammen. Du kan også udvide pladsen og tilføje programmer helt efter behov. Autonomi og plads til forandringer er altså nogle af nøgleordene her.

Fordele og ulemper ved dedikeret server

Umiddelbart lyder det jo lidt som en drøm at have sin helt egen, dedikerede server. Og det er det da på mange måder også. For dig med en seriøs hjemmeside, som du går op i og som du har en masse investeringer i, så er det en god idé at købe dig til større råderum med en dedikeret server.

Der er ikke noget værre end at føle, at man ikke har kontrol over de vigtige ting i sit liv. Det er derfor en kæmpe fordel, at man med den dedikerede server ikke lige pludselig bliver ubehageligt overrasket af en ny installering eller opdatering. Eller omvendt går og er frustreret over, at man ikke har mulighed for at foretage en ønsket forbedring af den måde, som serveren kører på.

Den helst store ulempe ved dedikeret server er dog prisen. For som du nok kan regne ud, så koster det altså noget ekstra at skulle have en hel server for sig selv. Jo flere domæner der deles om en server, jo billigere bliver den automatisk. Således koster det altså en del at anskaffe alt hardwaren til serveren og samtidig sørge for, at man har plads nok på den.

Derudover kræver fuld kontrol over ens server også, at man ved hvordan man skal agere, når det kommer til styresystemer, opdateringer og installeringer. En grundviden om IT og kodninger er derfor nødvendig, for at man kan benytte sig succesfuldt af denne løsning.

VPS

En Virtual Private Server – en VPS – kan siges at være en afdæmpet eller mere simpel udgave af den dedikerede server. Her mødes nogle af de gode – og dårlige – træk ved både delt webhosting og den private serverfunktion.

En VPS er ikke en privat server, men derimod en splitning af en dedikeret server i forskellige virtuelle miljøer. Det vil sige, at det er muligt at splitte den dedikerede server i flere forskellige dele, kaldet Virtual Private Servers. Disse fungerer i høj grad ligesom den dedikerede løsning, men der er nogle afgørende forskelle.

For at tage lighederne først, så får du i høj grad den samme frihed og det samme råderum med en VPS, som du har med en dedikeret server. Du har mulighed for i høj grad at styre dit eget show på dit eget domæne, fordi servere er virtuel og ikke fysisk er knyttet til de andre hjemmesider, der også udgår fra den samme dedikerede server.

Ulig den dedikerede server, så er der faktisk mere fleksibilitet omkring resurser med en VPS. Hvor man på grund af den hardware, som en normal server er baseret på, ikke bare lige kan skrue op eller ned for størrelse og hastighed, så kan man faktisk gøre netop dette her.

Fordele og ulemper ved VPS

Det kan umiddelbart lyde til, at der næsten kun er fordele ved den smarte VPS-løsning. For hvorfor vil man ikke gerne have mere frihed, mere fleksibilitet og virtuelle miljøer frem for fysisk hardware? Og der er da helt klart også mange gode grunde til at vælge denne server-type.

Med VPS kan man føle sig sikker og bevare sit privatliv. Man deler godt nok den dedikerede server med andre, men det virtuelle miljø omkring ens domæne er helt lukket og man har frie hænder til at være kreativ. Desuden kan man, hvis man opdager at ens behov har ændret sig, lynhurtigt ændre hastighed og besøgsbegrænsninger ved selv at opdatere elementer som RAM og CPU og disk.

Men ulemper er der selvfølgelig også. Den primære er, at VPS sjældent er en god løsning til de allerstørste og allermest komplicerede hjemmesider. Her er den store frihed og den store selvbestemmelse nemlig ofte et problem. For der er rigtig mange ting, som man skal have styr på.

Hvis man ikke er en haj til IT, så kan det være en næsten uoverkommelig udfordring at skulle styre en stor og teknisk kompliceret hjemmeside via en VPS server. Det er derfor tilrådeligt virkelig at overveje hvad man ønsker at bruge domænet til, før man går denne vej.

Cloud

Den sidste serverløsning, som vi her vil fortælle om, er Cloud. Cloud er der måske ikke helt så mange der kender, og det er da også en nyere serverfunktion. Således trækker den også på nogle af de mere moderne muligheder skabt af internettet og den virtuelle udvikling.

Cloud-serveren kan på mange måder noget af det samme, som en VPS-server kan. Det er nemlig en virtuel server, hvorfra man kan køre sit domæne i fred og uden for meget styring udefra. En Cloud-server kan på mange måder beskrives lidt ligesom bland-selv-slikket nede i den lokale kiosk. Her er det nemlig muligt at sammensætte alle de bedste faktorer, og alle ens favoritter.

Med Cloud er der nemlig selvbestemmelse på næsten alle parametre. Selvom man ligesom med VPS deler en server, så er der meget få plads- eller hastighedsbegrænsninger med denne løsning. Serveren er nemlig koblet op til internettet på en måde der gør, at den kan trække ekstra resurser direkte herfra.

Med en Cloud-server er der også mulighed for at gå frem og tilbage i settings, som man har lyst til. Det vil sige at der let at gendanne tidligere indstillinger hvis man fortryder en eventuel opdatering.

Fordele og ulemper ved Cloud

På en lidt kringlet måde kan man sige, at prisniveauet på Cloud-serveren både er dens fordel og dens ulempe. Cloud er nemlig en langt billigere løsning end den dedikerede server, men samtidig langt dyrere end en VPS. Man kan altså sige at man i Cloud får den perfekte blanding af de to serverløsninger, men til en pris, som kan være for høj for mange.

Rent strukturmæssigt har Cloud en kæmpe fordel i form af dens fleksibilitet. Der er næsten ingen begrænsninger når det kommer til udvikling og forstørrelse af et domæne, fordi denne form for server har så mange resurser at trække på. Det er også let at ombestemme sig omkring opdateringer og layout mange gange, uden at skulle bruge en masse tid på at gå tilbage eller ændre i konfigurationer.

For at på ulempen ved Cloud må vi igen vinde tilbage til spørgsmålet om prisen og den store selvbestemmelse. For nogle kan det nemlig virke temmelig vanvittigt at betale så meget mere for i bund og grund at få det samme produkt som hos en VPS. Her handler det igen om at gøre op med sig selv, hvor stor kapacitet man har brug for, at ens hjemmeside skal have.

Vil man have en toptunet hjemmeside igennem Cloud, så skal man have mod på at styre rammerne på egen hånd. Der er nemlig rigtig mange muligheder, men også rigtig mange faktorer at tage stilling til. Som en hjemmesideejer helt uden IT-erfaring kan det derfor mildest talt være en udfordring at bruge Cloud og få noget godt ud af den. Er man i denne situation, kan man derfor lige så godt vælge VPS.

Hvilken server skal jeg vælge?

Nu har du fået en masse informationer, og der er meget at holde styr på. På en måde minder de forskellige servere utroligt meget om hinanden, og på en måde er de slet ikke ens. Man skal derfor holde tungen lige i munden for at kunne træffe den helt rigtige beslutning.

Selvom du nu sidder med alle de grove informationer, som du skal bruge for at foretage dit valg, så kan du have behov for lidt ekstra hjælp. Vi vil derfor nu forsøge at tegne et billede af, hvilke hjemmesidemæssige profiler, der passer godt til de forskellige typer af servere. Måske kan du genkende dig selv og få lidt lettere ved dit hjem.

Den populære blogger eller den store virksomhed

Den dedikerede server er serveren for dig, som på den ene eller den anden måde lever af din hjemmeside, og som forventer en masse trafik på den. Hjemmesiden er måske en kæmpe del af dit salgskoncept eller en kæmpe del af dit brand, og derfor skal alt bare spille.

For en person i din situation, så er det virkelig vigtigt at der er styr på alle aspekter af din hjemmeside. Det er også enormt vigtigt, at der ikke hersker nogen begrænsninger med hensyn til plads, trafik eller grafik. Derfor er det ikke altid hensigtsmæssigt at dele din server med andre.

For den helt store hjemmeside er den dedikerede server løsningen. For dig som tjener mange penge på din hjemmeside, så betyder det sikkert heller ikke særligt meget for dig at give lidt ekstra penge for den hver måned. Tværtimod bør du betragte denne udgift som en investering i din og domænets fremtid.

En dedikeret server kræver flere penge og mere tid, men repræsenterer samtidig cremen af cremen inden for webhosting. Her er der ingen slinger i valsen, fordi du selv styrer alting. Det er en vigtig faktor at medregne, når det handler om din indtjeningskilde.

Den mellemstore virksomhed med ambitioner

Så er der de virksomheder som ligger og svæver lidt imellem lille og stor. Er du som rigtig mange virksomhedsejere eller rigtig mange bloggere, så befinder du dig nok her. Det er nemlig ikke svært at få en god hjemmeside op at køre, men det kan være en kæmpe udfordring at gøre den større.

Men selvom du har et rimeligt støt antal af besøgende eller kunder på dit domæne, så kan du jo altid gå med drømmene om at drive det til noget større. Derfor er det rigtig godt, at du har stor fleksibilitet omkring dit layout og design, og at du kan træffe beslutninger om opgraderinger og installationer selv.

For dig er den gyldne mellemvej, nemlig Cloud, nok den ideelle løsning. Cloud kombinerer nemlig de bedste træk fra de to andre serverløsninger, og kombinerer på den måde det lille med det store. Her bliver den store frihed fr VPS blandet med den store kapacitet fra den dedikerede server, og dette fungerer perfekt til den mellemstore hjemmeside med de store ambitioner.

Den lille, uambitiøse hjemmeside

Nu skal du på ingen måde forstå uambitiøs som en negativ betegnelse, når det kommer til din hjemmeside. Uambitiøs betyder her nemlig bare, at du har din hjemmeside for hyggens og for sjovs skyld, og ikke nødvendigvis regner med at få nogen profit eller nogen stor berømmelse på den. Hermed ikke sagt at den er af dårlig kvalitet, kun at den er uden beregning.

Din hjemmeside er måske mest af alt et privat og hjertevarmt rum for dig og dine nærmeste. Her viser du måske nogle af dine selvskrevne tekster frem, fortæller om dine rejser eller bestyrer en lokal klub eller frivillig organisation. Og her er kodeordene, når det kommer til servervalg, det billige og det praktiske.

VPS-serveren er sikkert noget for dig. Denne server er billigere end de andre alternativer, og så er den forholdsvis selvkørende. Der er godt nok meget frie hænder, når det kommer til styring og design. Men der er også mulighed for ikke at pille ved noget og lade tingene være som de er.

Når en hjemmeside udelukkende kører for sjov, og ikke for pengene, så er der heller ingen interesse i at bruge mange penge på at opretholde den. Det er derfor fornuftigt at vælge den billige VPS-løsning, og så tage de udfordringer den eventuelt kan bringe med. Det meste kan man komme helt uden om, eller hurtigt finde løsninger på.