z13

Med sommeren kommer der ofte en trang til at plante og dyrke. Med det klima vi har i Danmark er der faktisk en bred vifte af forskellige ting man kan dyrke udenfor. Både i form af buske, træer og mindre planter. Hvor mange du har, kommer helt an på hvor meget plads du har eller er villig til at afsætte til din lille hjemmeproduktion af sommerafgrøder. Planter er med til at skabe hygge i din udendørs indretning. De grønne blade spreder en form for liv og glæde. Hvis du prøver at inkorporerer dine planter i måden du indretter din altan eller terrasse på, så vil du kunne skabe dig en skøn oase, som kan være hverdagens frirum.

Bær i lange baner

Selv hvis man blot har en altan med plads til et par krukker og nogle altankasser, kan man sagtens dyrke forskellige slags bær selv. Jordbær er for eksempel en meget taknemmelig plante, som ikke behøver alverdens plads. Samtidig er den flerårig og giver nye planter man kan plante hvert år, så der bliver ved med at være jordbær til næste sæson.

 

Derudover findes der også flere bær, hvor man har lavet en tornfri busk udgave af dem. Blandt andet hindbær og brombær. De er selvsagt lidt større planter, men ikke desto mindre fylder de ikke alverden og derfor kan man tit godt få plads til dem alligevel. Disse planter er også flerårig og derfor kan man nyde gavn af dem i lang tid fremadrettet.

 

Bærplanter generelt er ofte glade for vand, så man skal huske at vande dem jævnligt, dog uden at de svømmer i vand hele tiden. Til tider kan det være en fordel at sætte en flaske med vand fast i jorden, på den måde kan planten selv trække det vand ud den har behov for,

 

Der er noget virkelig hyggeligt ved at sidde på en altan omringet af fine planter. Indret dig et lille hjørne midt iblandt dem, med en fin stol, en pude til ryggen og et lille bord til kaffen. Så kan du sidde og nyde det gode vejr, mens du holder øje med hvordan det hele spirer frem og gør din altan eller terrasse flottere og flottere.

Den danske have favorit

Noget der en sand dansk klassiker er et æbletræ. Stort set alle har nogle barndomsminder der omhandler æbletræer. De er ikke bare gode at have for deres høst, men også fordi de er nogle utrolig smukke træer. Mange æbletræer vil med tiden blive velegnet til for eksempel at hænge en gynge eller en hængekøje i. Ofte er de også meget fristende at klatre i, hvilket er fint så snart grene er stærke nok til at bære vedkommende.

jordbær

Du kan skabe et lille hyggerum omkring dit æbletræ, ved for eksempel at få sat en fin bænk nedenunder det. Så har I en god skyggeplads når solen bliver for stærk og man har brug for at blive kølet lidt ned.

 

Selve æblerne kan bruges på et væld af måder. Nogle sorter er rigtig gode til madlavning, blandt andet til retter som æbleflæsk. Så er der andre der er utrolig velegnet til at spise lige fra træet. Igen er nogle gode til at blive lavet om til juice eller most, idet de indeholder rigtig meget saft. Er man rigtig ambitiøs kan mosten efterfølgende lavet om til cider, så har man et projekt der kan strække lidt ind i vinteren.

 

Tit er det en god ide at skaffe sig noget viden om de forskellige sorter af æbler der findes, så man kan købe det eller de æbletræer der passer bedst til dig og din families behov. Køb æbletræ her.

balkon