z13

Vi lever i en verden, hvor teknologien og vores måde at leve på ændrer sig intensivt. Dette kan ses på de mange forskellige systemer, vi opfinder, og et af disse er blandt andet augmented reality. Augmented reality kaldes også en udvidet virkelighed, da det er baseret på computergenereret data, der kombineres med den reelle virkelighed.

 

Kigger man bare 50 år tilbage i tiden, så var vores verden markant anderledes, end den er i dag. Dette skyldes især opfindelsen og udviklingen af internettet, der i den grad har ændret den måde, vi lever på. For 50 år siden ville man have meget svært ved overhovedet at forstå, hvad internettet, smartphones og apps er for noget. I dag kan vi dårligt forestille os en verden uden disse ting. De har stor betydning for den måde, vi lever på, og der kommer hele tiden flere af denne slags ting til. En af dem er augmented reality, og netop denne form for teknologi kan meget vil gå hen og blive noget, der sætter rammen for vores fremtidige dagsorden.

 

En udvidet virkelighed

Augmented reality er en ny måde at se virkeligheden på. Teknologien bruges igennem forskellige former for apps på telefonen, computeren eller en tablet. Det er en måde at observere virkeligheden på, hvor der er tilføjet ekstra information. Det kan eksempelvis være en app, hvor du igennem dit kamera kan holde telefonen op mod en bestemt attraktion i en by, hvor du så vil kunne læse om netop denne attraktion.

 

Teknologien kan altså bruges som en læringsrig kilde for folk, der gerne vil vide lidt mere om de omgivelser, de befinder sig i. Samtidig er den en noget smartere måde at fremsøge disse informationer på, da man blot kan holde telefonen foran sig og se informationerne direkte. Det er altså en teknologi, der nemt og hurtigt kan gøre en klogere på stedet.

 

Det handler også om underholdning

Udover at kunne hjælpe en med at få flere informationer om det sted, man nu engang befinder sig, så kan augmented reality også bruges som underholdning. Dette kan man blandt andet gøre igennem spil-apps på telefonen. Et klassisk eksempel, der især blev kendt tilbage i sommeren 2016, er spillet Pokémon Go. Dette var en form for udvidet virkelighed, der havde til formål at underholde folk.

 

Og det var bestemt noget, der fik folks øjne op for augmented reality. Faktisk blev det så populært, at folk var så optagede af det, at nogle rent faktisk kom til skade ved at kigge for meget ned i deres skærm. Det var en populær dille, der stadigvæk lever. Dog var det på sit højeste, lige da det kom ud, og nu til dags findes der mange forskellige former af den slags spil.

 

Der er blevet lavet mange forskellige efterligninger af den type spil. Eksempelvis findes der spil, hvor man på samme måde som i Pokémon Go skal fange dinosaurer eller små insekter. Det er en form for underholdning, der bliver udviklet konstant, og der er ingen tvivl om, at det er noget, der kun vil blive vildere og vildere.

 

En ny måde at handle på

Denne form for udvidet virkelighed bruges til mange andre ting end underholdning. Det er dog underholdningsdelen, der er mest populær lige nu, men vi ser hele tiden, at det bliver udviklet inden for andre segmenter. Eksempelvis ses det efterhånden i flere og flere shopping apps, der er lavet af forskellige firmaer.

Se blot denne video med de muligheder der allerede findes idag:

 

 

Eksempelvis kan man i nogle butikker – det kan være i en cykelhandler – få ekstra informationer om en bestemt cykel eller et andet produkt gennem sin telefon. Det sker ved, at man har hentet en app på sin telefon, og så kan man skanne en bestemt stregkode ved den vare, man gerne vil vide mere om. Du kender måske de kvadratiske stregkoder, man ser flere og flere af rundt omkring. Når man så skanner denne stregkode for eksempelvis en bestemt cykel, så vil man kunne læse om netop denne cykel. Her vil man eksempelvis kunne læse om cyklens bremsere eller dæk, og hvilket terræn, de egner sig til.

 

Et andet eksempel på augmented reality i en shopping app, ser man ved møbelfirmaet IKEA. De lancerede også for nogle år siden en app, hvori man kan placere virtuelle møbler i sin egen stue. Dette gør man gennem telefonens kamera, hvor man kan kigge rundt i stuen, og så vælge et bestemt møbel fra deres butik. På den måde kan man ”placere” et bestemt møbel i et rum i sit eget hjem og vurdere, om det vil passe godt i indretningen.

 

En virtuel fremtid

I øjeblikket findes der allerede tusindevis af apps, der er baseret på augmented reality, og hvis man bare kigger 5 år tilbage, så er der meget, der har udviklet sig med stor hastighed. Derfor er der ingen tvivl om, at augmented reality vil komme til at fylde en meget stor del af vores levemåde i fremtiden.