z13

Hypnose er muligvis en af de mest misforståede og kontroversielle psykologiske behandlingsmetoder. Myterne og miskonceptionerne omkring hypnoterapi stammer mest fra folks ideer om iscenesatte hypnoseforestillinger. Sandheden er dog, at scenehypnose mest er teatralske præstationer og har lige så meget til fælles med klinisk hypnose, som Hollywood film har med virkeligheden. Sandheden er imidlertid, at hypnose er et oprigtigt psykologisk fænomen, som har reelle anvendelser. Hypnose er kort sagt en tilstand af stærkt fokuseret opmærksomhed og koncentration ofte ledsaget af afslapning og forøget påvirkelighed. Mens man befinder sig under hypnose, virker mange folk til at være mere åbne for behjælpelige forslag end de ellers er.

Hypnotisk spiral

Hypnotiske suggestioner er ikke nær så effektive som i fiktion

De positive suggestioner folk bliver givet, mens de bliver hypnotiseret, kaldes for ”post hypnotiske suggestioner”. Dette er fordi, det først er meningen, at de skal tage effekt, efter at personen træder ud af trancen. En måde, hvorpå disse forslag afviger fra det stereotypiske billede af hypnose, er, hvordan de færreste reagerer eller accepterer en direkte suggestion, mens de befinder sig i en hypnotiske trance. Snarere synes det, at suggestionen tager rod i personens underbevidsthed, hvor det vokser frem, som om idéen stammede fra personen selv. Trancen er heller ikke altomfattende, da folk stadig er fuldstændigt i kontrol over dem selv og vil ikke gøre ting, som de normalt finder særdeles forkasteligt. Det er værd at undersøge hypnosens effekt yderligere gennem for eksempel en bog fra dit nærmeste bibliotek, da vi kun har skrabet overfladen her.

Kun visse folk kan hypnotiseres

Ikke alle folk er modtagelige over for hypnose. Visse folk virker til at have et træk ved navn ”hypnotiserbarhed”, som varierer betydeligt fra person til person. For at blive hypnotiseret bliver individet nødt til indgå i det frivilligt ud over at have i det mindste en moderat grad af hypnotiserbarhed. Selv da er hypnoterapien ikke nødvendigvis en succes, da ikke engang en høj grad af hypnotiserbarhed garanterer resultater. Typisk er flere sessioner påkrævet.

Hvad klinisk hypnose bruges til

De mest almindelige kliniske anvendelser af hypnose dækker over at bryde en dårlig vane, overkomme søvnløshed, at erindre glemte oplevelser og som et bedøvelsesmiddel til håndteringen af smerte.

meditation ved havet

Sådan kan du selv afprøve hypnose

Der findes en simpel måde at afprøve fordelene ved selvhypnose. Det, første du skal gøre, er at sætte dig eller ligge ned i nogle beroligende og stille omgivelser. Luk dernæst dine øjne og langsomt tag nogle dybe åndedræt. Herigennem anbringes mange folk i en mild trance og en tilstand af fuldstændig afslapning. Når du befinder dig i denne tilstand, sig nogle optimistiske ting til dig selv, såsom at du sagtens kan klare den der løbetur og forestil dig, at du lykkes. Selv en fem minutters session kan hjælpe visse folk. Mens der findes mængder af selvhjælpsbøger omkring dette emne, er det langt fra alle, der er velundersøgte. Derfor kan det være en god idé at konsultere nogle boganmeldelser, før du giver dig i kast med at læse dem. Derved kan man spare sig selv betydelige mængder af tid.