z13

De fleste kan nikke genkendende til situationen: du står lige og har brug for noget nyt IT grej, som fx en ny bærbar computer, men bankkontoen er lige så tom som lommerne. Kassekreditten er allerede rødglødende, og godt råd er dyrt. Du har nemlig absolut brug for denne bærbar, til dine studier eller dit arbejde, og det skal være nu. 

Det kan også være at du har gang i en eller flere websider, og de har brug for en opgradering fra en professionel webdesign virksomhed. 

Hvad gør du så? Lave en aftale med din bankrådgiver? 

Det ville som regel være den bedste strategi. Et banklån, især en kassekredit, er altid billigere end de fleste alternativer. Problemet er bare, at bankerne slet ikke er så vilde med at låne penge ud til privatpersoners forbrug. Hvis du allerede har opbrugt kassekreditten, så kan det godt være hus forbi. I al fald skal du igennem et mere eller mindre pinligt forhør. Banken vil også se sikkerheder, helst i form af fast ejendom eller let sælgelige værdigenstande. 

bundkort plade

Forbrugslån er nemme og hurtige

Når du skal finansiere ny IT udstyr og mangler penge kan et forbrugslån være redningen. Forbrugslån koster mere i renter end banklån. Til gengæld er de meget uproblematiske. Det tager kun et par minutter at udfylde en låneansøgning, og det hele sker online. Det eneste du har brug for er en NemID, en bankkonto og en smartphone eller computer. 

Der er dog nogle ting du skal være opmærksom på med forbrugslån. Som nævnt, er renterne dyrere. Der er p.t. stor politisk årvågenhed angående forbrugslån, fordi nogle lånydere tager tårnhøje ÅOP på op til 1000%. 

Årlige kreditomkostninger i denne størrelsesorden virker som ågerrenter, og giver nogle folkevalgte blod på tanden for politiske indgreb. Men der er ingen der tvinger dig til at tage sådan et lån. 

pengesedler i hånden

Der er mange gode låntilbud, valget er dit

Forbrugslån er faktisk et køberens marked. Der er voldsom konkurrence blandt lånyderne og det virker til din fordel. Det kræver bare, at du bruger hovedet inden du beslutter dig for det ene eller andet lån. 

Nogle ting du skal være opmærksom på:

    • Kort løbetid er lig med højere renter – Nogle forbrugslån har meget kort løbetid, fx 4 uger. Det er små lån på få tusinde kroner. Og her kan tilsyneladende tårnhøje ÅOP være vildledende. ÅOP er de samlede omkostninger over et helt år, i procent. Når løbetiden kun er 4 uger, er dine omkostninger faktisk kun en 12. del af de angivne ÅOP.

 

  • Lånydere der accepterer RKI registrerede låntagere – disse lån skal du som regel holde dig fra, medmindre du er RKI registreret og har desperat brug for penge. Denne slags lån er højrisiko lån og vil altid være dyrere end lån, der stiller højere sikkerhedskrav.
  • Kend markedet – forbrugslån er som nævnt et køberens marked. At bruge dette til din fordel kræver dog, at du holder dig informeret. Brug helst en online guide til forbrugslån. Når du har fundet nogle gode låntilbud, tjek hvordan andre vurderer dem. Uafhængige websider giver dig et mere nuanceret billede end lånydernes egne reklamer.