Trænger du til nyt IT udstyr? En ny hurtigere Wi-Fi router, en hurtigere cpu til dit gaming monster eller en ny skærm? Det er sjældent at vi mangler gode ideer og ønsker. Med kontanterne er det dog en anden sag. Hvem kan ikke nikke genkendende til den situation, hvor du desperat har brug for noget nyt grej?
Men sparegrisen er allerede slagtet, og lønkontoen rødmer i skam, hver gang du ser på den.
Så kan et forbrugslån måske være redningen. Kan det?
Dyre lån er under pres
Allerede inden det sidste regeringsskifte kom der politisk fokus på de populære forbrugslån. Nogle af dem er nemlig lige lovligt dyre. Lånydere beskyldes også for at de lokker folk som slet ikke har råd til at tage et lån. Især kviklån til unge er kommet under beskydning. Selv om de unge relativ set er gode betalere, får de smækket ekstra renter på, fordi de betragtes som en højrisiko gruppe.
Men der findes nu også lån til under 25-årige som ikke er uforskammet dyre. Måske har den politiske fokus allerede haft en virkning, men som under 25 kan du nu få forbrugslån der ligner ganske almindelige banklån i renter og gebyrer.
Billig er ikke altid billig, og dyr er ikke altid dyr
I Danmark har vi en relativ god forbrugerbeskyttelse. Vi forbrugere bliver fuppet langt mindre end i de fleste andre lande. Alligevel, er der altid nogen der prøver. Derfor skal du altid bruge hovedet, også når du overvejer at tage et lån.
Alle lånydere skal oplyse om kreditomkostninger på flere måder: renter (%), ÅOP (%), samlede kreditomkostninger (i kroner og øre)
Når du ser en reklame for et billigt lån, tjek lige tilbuddet grundigt igennem. Bare fordi renterne virker lave, behøver lånet ikke være billigt. Er der engangsgebyrer som fx stiftelsesomkostninger? De tæller ikke med i renterne, men du kan se dem i de samlede kreditomkostninger, og også i ÅOP (de årlige omkostninger i procent).
Mange af de billige lån har variable renter og omkostninger. Det er i sig selv ikke noget dårligt. Men når der står ”variable renter 6-5% – 22,3%” så har det stor betydning for dig, hvornår du skal betale 6,5% og hvad der får dig op på 22,3%. Sørg for, at du altid ved hvornår du skal betale hvad, i renter.
Et forbrugslån kan sagtens være en god løsning på midlertidige pengeproblemer. Men det er vigtigt at du bruger hovedet og tjekker alt meget grundigt igennem.
Seneste kommentarer