z13

Internettet har givet os adgang til uendelige mængder af viden. Viden, der kan gøre os klogere og mere dannede som mennesker. Men er det nu også det der sker, når vi sidder og scroller på nettet?

Faktisk får vi så meget information, at vi slet ikke dykker særlig dybt ned i noget som helst, men i stedet får super overfladisk viden. Og så kan internettet løse mange af hverdagens problemer for os, så vi nærmest ikke behøver at tænke selv.

Læs mere her om, hvordan internettet påvirker vores intelligens.

teknologi og globalisering

En syndflod af viden

Et at de problemer, der er med internettet i dag er, at vi får så meget information, at vi slet ikke kan manøvre og lagre så meget information. For selvom internettet bugner med vigtig, brugbar viden, ender vi ofte kun med overskrifter. Dette skyldes, at vi ikke kan sortere i al den viden, vi har tilgængelig, så vi ender ofte med meget overfladiske informationer.

Denne syndflod af viden gør os også lette at distrahere. Man når nærmest ikke at læse en sætning, før en helt anden har fanget ens opmærksomhed. Vi er altså blevet dårlige til at fastholde vores opmærksomhed på en bestemt ting, fordi internettet hele tiden tilbyder noget nyt.

Internettet i dagligdagen

Én ting er, at internettet overtager vores opmærksomhed, når vi sidder på vores computere – en helt anden ting er, hvordan internettet nu dominerer alle dele af vores dagligdag. 

Dette er blandt andet smartphonens fortjeneste. Denne har nemlig gjort det super nemt for os altid at være online.

Denne konstante brug af telefoner og internet gør, at vi altid er beskæftigede. Hjernen får aldrig nogen pause til blot at summe i fred eller til at bearbejde al den viden, den modtager i et konstant flow. 

Det er så let at blive distraheret, så længe der er fri adgang til den online verden. Derfor har internettet tendens til at gøre os mindre produktive. Det er så let at tage mobilen frem og sidde og scrolle lidt i stedet for at gøre det, som man egentlig burde.  Disse distraktioner har for alvor sat vores selvkontrol og fokuseringsevne på prøve. 

Herudover kan internettet løse mange af hverdagen opgaver for os, så vi ofte ikke behøver, hverken at huske eller kende løsninger.

online

Når internettet gør os klogere

Der er ingen videnskabelige beviser på om internettet gør os klogere eller dummere. Egentlig handler det mest om, hvordan man bruger det.

For internettet er et af de elementer i vores generation, der har været mest banebrydende. Det har praktisk talt ændret verden. Derfor er der selvfølgelig også rigtig mange gode ting, vi kan få fra internettet.

Internettet har forbundet verden og givet os adgang til ubegrænset viden. Der er mange måder, hvorpå internettet kan have både positiv og negativ indvirkning på vores intelligens og vores liv generelt. 

Hvis man bruger nettet med omtanke og rent faktisk bruger det til at dykke ned i ny viden og udvide sin horisont, så kan internettet gøre rigtig meget for os som individer og som samfund.