z13

Indledning: Der er mange forskellige fordele og ulemper ved billige services – også, når det kommer til webhoteller. Webhoteller kan man få hos rigtig mange udbydere, og der er mange forskellige pakkeløsninger, der alle varierer meget i pris. Alt efter hvad man betaler, får man et mere eller mindre kompliceret produkt.

Lad os starte med lige at kigge på de basale elementer ved et webhotel. For at forstå hvad der er godt og skidt ved de forskellige løsninger, er det nemlig bydende nødvendigt først at forstå det grundlæggende koncept bag disse virtuelle hoteller. Så hvad er et webhotel egentlig? Først og fremmest, så er et webhotel en service, hvorigennem man kan skaffe et domæne til sin hjemmeside.

Webhotellet er således en server, hvorfra hjemmesiden kører. Det er nødvendigt med et domæne, for ellers har de potentielle kunder eller nysgerrige læsere ikke nogen web-adresse at klikke ind på i første omgang. Men en tilknytning til et webhotel er nødvendigt af flere årsager. Nogle af disse er ting som teknisk support, tilknyttede e-mailadresser og hjælp til opsætning af siden både inden og efter offentliggørelsen.

Webhotellet kan levere teknisk support

Teknisk support er en af de ting, som man måske får igennem sit webhotel – graden og kvaliteten af den tekniske support afhænger dog i høj grad af den prisløsning, som man vælger – noget vi vender tilbage til senere i artiklen. Lige meget hvad, så er fordelen ved at etablere et domæne igennem et webhotel, at webhotellet er sat ind i alle de tekniske detaljer bag opsætningen, og samtidig også bærer en del af ansvaret for driften.

Dette medansvar betyder, at man kan ty til det bagvedliggende firma, hvis man oplever store problemer med sin drift. Der er mange ting som kan gå galt i den virtuelle verden, og medmindre man er en haj til teknik, så kan det ofte være svært at gennemskue, præcis hvad man kan gøre for at læse problemerne.

Når ens hjemmeside går ned, fungerer for langsomt eller mangler nogle vigtige funktioner, så kan man tage kontakt til ejerne af webhotellet. Dette foregår typisk enten elektronisk eller via mail. Fordi udbyderne har adgang til alle domænerne, vil de kunne gå ind på hjemmesiden og diagnosticere hvad der er galt. På den måde kan man, lidt forsimplet, sige, at man igennem brugen af webhotellet køber sig til gratis lægehjælp, når det gælder.

Få hjælp til opsætning og styresystemer

Hvis man ikke er en haj til IT, så er tanken om at skulle sætte en hjemmeside op helt fra bunden sikkert ganske uoverskuelig. Det kræver kodninger, fagsprog og forståelse for, hvordan internettet grundlæggende fungerer – skulle man tro. Men også her kan webhoteller udgøre en kæmpe hjælp og fordel i form af støtte og vejledning. Hvis man er villig til at betale mere, så kan man nemlig få en høj graf af starthjælp.

For eksempel kan man vælge at oprette et domæne, der bliver styret af nogle af de mest populære og nemt betjente styresystemer. Disse er så nemme at bruge, at det ikke kræver meget tid og energi at sætte sig ind i dem. Også dette kan webhotelsudbyderen hjælpe med.

Når man vælger de forskellige pakkeløsninger, kan man altså også til- og fravælge forskellige styresystemer og forskellige grader af opsætningshjælp. Også det vil vi vende tilbage til senere. Blot er det vigtigt at forstå, at et webhotel kan være meget mere end bare et smart domænenavn. Jo mere kompliceret man ønsker at ens hjemmeside skal sættes op, jo mere hjælp kan man nemlig også få til at opnå det ønskede resultat.

Brug udbyderen ved tvivl og spørgsmål

Generelt er det vigtigt at huske, at udbyderen bag webhotellet leverer en service på linje med alle de andre ting, som man betaler sig fra i hverdagen. Ligesom man ville stille krav og kritiske spørgsmål og have forventninger til den tømrer, som arbejder på ens hjem, bør man derfor også have samme attitude mod den virtuelle udbyder.

Selvfølgelig er ens hjemmeside først og fremmest ens eget projekt, og det er ens egen pligt at sætte sig grundigt ind i sagerne og holde styr på alle de basale ting selv. Men når det så er sagt, så er der intet galt for at turde bede om hjælp og gøre opmærksom på problemerne.

Mange hjemmesideejere oplever for eksempel på et tidspunkt problemer med, at serveren bliver langsom, eller at kunder eller læsere pludselig ikke kan få adgang til domænet som de plejer at kunne. Det kan også være at billederne forsvinder, eller at folk ikke kan kommentere på ens indlæg. Der er mange ting på en hjemmeside, der kan gå galt.

Når der er funktionelle problemer eller problemer med styresystemet, så er det at webhotellet kan springe til med teknisk hjælp. Med mange af de lidt dyrere pakker indgår denne hjælp faktisk som en gratis service, som automatisk ydes. Langt de fleste serverudbydere – også de billige – sørger desuden også for automatisk back up af hjemmesidens indhold.

Hvad betyder fordele og ulemper ved billige services?

Og disse forrige afsnit fører os faktisk til pointen med denne artikel – nemlig at fortælle lidt om hvilke fordele der er ved at vælge henholdsvis de helt billige pakkeløsninger fra webhotellerne samt de allerdyreste.

Som med så mange andre ting, så skal man måske starte med at sige, at pris inden for dette område, ligesom inden for langt de fleste andre, er lineært stigende i samme takt som kvaliteten. Dette betyder ikke, at selve domænet bliver bedre eller dårligere parallelt med prisen. Det betyder bare at alle ekstrakvaliteterne enten kan tilkøbes eller fravælges.

Nogle af kvaliteterne har vi allerede nævnt foroven. For eksempel er det utroligt afhængigt af prisen, hvor kompliceret et set up man kan få på sin hjemmeside. Men et avanceret set up eller styresystem behøver ikke at være en fordel. Tværtimod kan en kompliceret hjemmeside med mange funktioner og mange faner være en ulempe, hvis man ønsker et simpelt set up og et tydeligt budskab.

En billig service er altså i denne sammenhæng ikke nødvendigvis lig med et uhensigtsmæssigt produkt for den enkelte person, der ønsker sig en hjemmeside. Den ideelle server afhænger nemlig af det enkelte behov.

Den billige løsning

Nu hvor vi har etableret de generelle træk ved et webhotel, er det blevet tid til at kigge på, hvad det så vil sige at vælge en billig løsning inden for dette. En billig løsning er netop dette – billig. Nogle webhoteller tilbyder domæner på helt ned til 9 kroner om måneden. Dette er virkelig ikke mange penge og noget, som selv den mindste selvstændige skribent vil kunne klare at trække op af lommen.

Den lave betalingsrate betyder selvfølgelig også, at disse tilbud er strippet for næsten alle ekstra services. Domænenavnet får man selvfølgelig – og der er også næsten altid en vis grad af IT-support involveret. Ofte er denne support dog kun gode råd over mail, og ikke konkret hjælp eller indgriben.

Ofte er det træk ved de billige løsninger, som de fleste studser ved, at der nogle gange er begrænsninger på ting som hastighed og trafik. Hastighed og trafik er egentlig bare fine ord for, hvor hurtigt hjemmesiden arbejder, og hvor mange personer som kan besøge den i dagen, timen eller minuttet.

Vilkårene for alle disse aspekter er utroligt forskellige fra udbyder til udbyder, og der findes mange forskellige muligheder inden for de billige services. Det vigtigste er derfor at tage stilling til, om man ser disse pakkeløsninger som fordelagtige eller ej.

Ulemper ved den billige løsning – del 1

Lad os kigge på ulemperne først. Efter hvad I allerede har læst, så giver det næsten sig selv. Man er nemlig betydeligt mere overladt til sig ved den billige udgave af webhotellerne. Her er der ikke særlig meget teknisk hjælp at hente, så det er nødvendigt at vide lidt om hjemmesideopsætning- og drift selv.

Når hjemmesiden måske går ned, så kan man heller ikke forvente, at udbyderen føler en særlig forpligtelse – hverken etisk eller kontraktmæssig – for at hjælpe en på benene igen. Dette er altså en risiko, som man skal føle sig indforstået med, når man vælger den økonomiske løsning.

Hvis man står som helt ny ejer af en hjemmeside, så kan dette aspekt af de billige services inde for webhoteller altså udgøre et kæmpe problem. Det er ikke et problem, som man slet ikke kan løse, men det er et problem, som kan komme til at koste rigtig mange frustrationer og rigtig meget tid. Og det er langt fra sikkert, at man er villig til at spendere dette på sin hjemmeside.

Begrænset kommunikation med udbyderen er måske ikke direkte en ulempe, men det er noget, der for mange kan føles utrygt på trods. Det faktum at man ikke er helt sikker på, hvem der egentlig står bag det hele, er et no-go for mange brugere.

Ulemper ved den billige løsning – del 2

At der kan herske begrænsninger for serverhastigheden og besøgende er også noget, der kan være et problem for nogen. Jo større og mere velbesøgt ens websted er – eller man ønsker, at det skal være – jo mere plads og frihed har man selvfølgelig behov for, at det har. Lukkede rammer kan derfor være direkte skadeligt for hjemmesidens formål.

En langsom server er noget, som mange mennesker den dag i dag ikke gider at finde sig i. For ti år siden var det helt normalt at sidde og trille tommelfingre imens man ventede på, at en side skulle indlæses. Men i dag er folk vant til, at de kan komme alle steder hen med et lynhurtigt klik.

Hvis det på grund af en billig pakke tager for lang tid at klikke rundt på hjemmesiden, kan det altså skræmme kunder væk. Og med en begrænsning på trafik, ja så kan nogle af de interesserede kunder faktisk blive skåret fra, også selvom de faktisk var reelt interesserede i at gøre brug af webstedets muligheder og tilbud.

Hvis man på nogen måde er i tvivl om hvor mange besøgende man kommer til at få, så er det tilrådeligt at fravælge de allerbilligste løsninger og få et mere åbent tilbud, hvor der er plads til store bølger af trafik på de gode dage og næsten ingen på de dårlige. På den måde behøver man ikke at bekymre sig.

Fordele ved den billige løsning – del 1

Og så til det lidt mere positive aspekt – fordelene. For når glasset er halvt tomt er det også altid halvt fyldt, og selvfølgelig er der mange gode ting ved de billige services inden for webhoteller også. De gode ting handler egentlig bare om, at man skal finde den løsning, som passer til ens egne behov.

Den første, og nok mest åbenlyse, fordel er selvfølgelig det økonomiske aspekt. Både de allerbilligste services inden for webhoteller og de lidt mere dyre er nemlig ekstremt økonomiske. De koster faktisk så lidt om måneden, at man næsten ikke mærker noget til det i ens økonomi – og det er jo altid dejligt.

Er man en del af et stort firma med mange ansatte og mange penge, så betyder et lidt dyrere webhotel ikke så meget. Men er man små og nyopstartede, eller er man en enkelt person som driver siden uden profit, ja så er pengene alfa omega. Og her kan den billige løsning virkelig en kæmpe fordel, for her kan man få lov til at dyrke det man elsker uden at skule bekymre sig om økonomi og regninger.

Fordele ved den billige løsning – del 2

Det andet aspekt som virkelig står positivt frem ved billige services inden for webhoteller er den store frihed. Her er man nemlig næsten ikke afhængig af andre end sig selv. Udbyderen spiller en meget lille rolle, og selvom dette kan være ondt, så kan det bestemt også være godt.

Nogle gange er der et styresystem knyttet til den billige pakkeløsning. Er der det, så er styresystemet en perfekt platform til at være kreativ og virkelig udvikle på sine egne ideer og koncepter. Her har man frie hænder, og layout og design er helt op til en selv.

Nogle gange er ikke engang styresystemet inkluderet. Men for den som ved noget om IT, og som kan lide at nørkle med data, programmering og set-up, så er dette faktisk perfekt. Så slipper man nemlig for at føle sg bundet af allerede opsatte rammer, og kan i stedet træffe sine egne beslutninger og egne valg. ¨

Med et helt hvidt lærred kan man også sige, at hjemmesiden bliver meget mere unik, og meget mere ens egen. Man skal ikke plotte sine egne tekster og billeder ind i en allerede opsat formel, men kan få lov til at præge alt fra faner og farver til beskrivelser og temaer.

Hvilken profil matcher billige services til webhoteller?

Man kan altså sige, at der ikke er noget endeligt svar på, hvorvidt de billigste tilbud inden for webhoteller er gode eller dårlige. Det er i langt højere grad et spørgsmål om at kende ens egne behov og vælge et tilbud ud fra disse.

For nogen er det let at vurdere, hvad de har brug for og hvilken type af hjemmeside, der vil virke som den bedste profil for dem. Men for andre, måske lidt mere uerfarne, er det langt sværere at træffe den rigtige beslutning lige nu og her. Og det kan resultere i, at man måske vælger den forkerte pakkeløsning inden for webhotel.

Afsluttende vil vi derfor forsøge at male et billede af de profiler, som potentielt ville kunne passe godt sammen med de allermest basale servertilbud. Kan man genkende sig selv i disse, ja så er det nok en ekstra overvejelse værd, om ikke man skal gå denne vej.

Hjemmeside for non-profit forening eller organisation

Denne profil gælder selvfølgelig ikke for NGO’er og andre kæmpestore frivilligt baserede foretagender. Den gælder til gengæld for de organisationer, som udelukkende fungerer på frivillig og fritidsfunderet basis, og som derfor slet ikke har nogen penge i kassen.

Dette kunne for eksempel gælde et nyopstartet studentermagasin, hvor medlemmerne skriver for at få erfaring, øve sig og have det sjovt. Her er det hensigtsmæssigt at bruge så få penge som muligt, og hjemmesiden behøver ikke at kunne en masse.

En frivilligt baseret organisation vil også drage fordel af en billig og enkel hjemmeside frem for en dyr og avanceret en af slagsen. Det kunne for eksempel være den lokale ældreklub, der er kommet på nettet. Eller måske en forening for ejerne af en bestemt race af hunde. Mulighederne er mange, og prisen er lav.

Held og lykke med hjemmesiden!

Tilbage er der nu faktisk kun én ting at sige – nemlig held og lykke med den kommende nye hjemmeside. en hjemmeside er det første skridt til en spændende ny hverdag med mere kommunikation, mere eksponering og måske endda mere berømmelse og mere salg.

Går man rundt og tøver med at få sin hjemmeside op at stå, fordi man synes det er for besværligt, så er der ikke længere nogen grund til frygt. Med en billig service fra et webhotel kan det nemlig næsten ikke blive nemmere, sikrere og bedre for pengepungen.