z13

Hvad enten du er ved at købe en nyere og smartere model og derfor bare skal af med den gamle eller har kastet kærligheden på en tablet, vil der være adskillige tidspunkter i livet hvor du har brug for at skaffe dig af med din gamle laptop.

Det er dog ikke helt sikkert, bare sådan at smide en laptop ud – og da slet ikke hvis den stadig er i god stand og fungerer.

Det kan både blive en pinlig og dyr fornøjelse, hvis nogen får fat i din personlige bærbar efter du har givet den et sidste farvel.

Læs her hvordan din laptop kan spores tilbage til dig efter du har smidt den.

computer

Din computer kan ”rejse sig fra graven”

Nu tænker du måske, ”Pjat, min laptop skal bare på lossepladsen og så er den væk for evigt”, men her er et chokerende lille stykke fakta: Du tager fejl!

IT-affald fra adskillige danske kommuner fragtes ud af landet og havner på berygtede lossepladser såsom Agbogbloshie-lossepladsen i Ghana. Hvis navnet lyder bekendt, er det fordi organisationen DanWatch for blot få år siden kunne fremvise beviser for at kommuners håndtering af IT-affald, gjorde det muligt for organiserede kriminelle og desperate individer at indsamle gamle laptops og hjemmecomputere fra de enorme affaldsdynger og containere, for derefter at gå alle computerne igennem.

Disse personer søger efter computernes tidligere ejers identitet, kreditkortnumre, pinlige billeder der kan bruges til afpresning  – alt der kan bruges imod dig som den tidligere ejer vil blive gravet frem, lige fra nøgenbilleder af kæresten til hvor mange gange du har bestilt vandbaseret glidecreme på erotik hjemmesider de sidste par måneder.

Men din computer behøver ikke rejse hele vejen til Afrika for at være ”i fare”: Visse lossepladser har ikke sikkerhedsfolk nok til at dække hele området og brugte laptops kan være lette at snuppe, mens vagterne har ryggen til, og pludselig har et ukendt menneske adgang til alle dine ting.

Det anbefales derfor at du geninstallerer Windows på computeren inden du smider den ud. Der er i installationsoptionerne en mulighed for at installerer Windows og samtidigt slette alt indhold der allerede eksisterer på computeren.

Med en ”ren” computer er du sikret at ingen får adgang til dine gamle filer, billeder og oplysninger.