z13

Der er mange gode grunde til at investere i guld – det er pæn, det er værdifuldt, og du kan bruge det i smykker. Men en ret afgørende faktor for rådet om, at du bør investere i guld, er, at guld ikke taber værdi. Det har eksisteret som betalingsmiddel i mere end 6.000 år, og der er ikke noget som helst, der tyder på, at guld skulle gå tilbage eller på noget tidspunkt blive uinteressant.

Guldbar

Meget mindre risikabelt end aktieinvesteringer

Guldprisen har historisk set haft adskillige udsving, og interessen for guld stiger særligt under krisetider. Når pengene fosser ud af samfundet, bliver folk mere interesserede i guld, fordi man derved nemmere kan sine værdier og undgå tab. Investerer man derimod i aktier, rammes disse hårdt i krisetider, og du kan lide massive tab.

Aktiemarkedet er markant mere skrøbeligt, og da firmaer kan gå konkurs eller have langvarige økonomiske problemer, rammes du særdeles hårdt, hvis du har investeret forkert. Det samme gælder på ingen måde med guld. Guld taber ikke værdi på samme måde, og selvom der kan være udsving, er de sporadiske og minimale. Desuden vil guld altid have en høj værdi, og du risikerer derfor aldrig at stå med en investering, der er 0 kroner værd.

Guldpriserne stiger

De seneste år har priserne på guld kun gået én vej – og det er opad. Siden januar 2016 er guldprisen steget med intet mindre end 22 %, hvor aktiemarkedet til sammenligning er faldet med 6 %. I øjeblikket har vi desuden en økonomisk situation, hvor renterne falder, hvor den amerikanske dollar falder, og hvor der generel er usikkerhed omkring den økonomiske verdenssituation i nærmeste fremtid. Og dét skærper interessen for guld.

Guld er nemlig sjældent, og det har en høj værdi. Faktisk har vi herhjemme haft en guldindløselighed frem til 1931, hvor man kunne veksle sine pengesedler til mønter på samme beløb. 

mønter

En slags forsikring

Du kan faktisk betragte guld som en slags forsikring. Der er ingen tvivl om, at guld ikke generelt kan give dig ligeså store værdiforøgelser, som aktiemarkedet kan, men til gengæld kan det give dig økonomisk stabilitet og sikre dine værdier.

Selvom du ikke kan forvente et hurtigt afkast på guld på samme måde, som du ville kunne med aktier, så kan en investering i guld sikre dig mod kriser. Du skal således ikke investere i guld for at blive styrtende rig – det kræver typisk, at du er villig til at påtage dig en relativt stor risiko. Til gengæld skal du investere i guld, hvis du gerne vil undgå at lide tab eller blive fattig som følge af massive økonomiske kriser i verdensmarkedet.

Hvis du beslutter dig for at investere i guld, så gå efter det, der er nemt at sælge i Danmark eller andre nærliggende markeder. Det betyder, at en stor guldbarre næppe er det mest fornuftige valg, hvorimod guldmønter er let omsætteligt. De sælges jo netop i mindre enheder, så du kan selve guldet i bidder i stedet for i ét stort samlet stykke.