z13

Vores verden er i høj blevet digitaliseret i rigtigt mange aspekter af vores hverdag. Dermed er der også åbnet godt op for risikoen for, at fremmede mennesker kan tiltvinge sig adgang til vores allermest private eller personlige oplysninger. Hacking og virus er blevet dagligdag, og du skal konstant være på vagt for ikke at falde i fælden. Der er dog heldigvis en masse forholdsregler, du kan tage for i videst muligt omfang at undgå angreb fra uvelkomne fremmede.

hacker

Vær kritisk

Det lyder banalt, men mange angreb kunne være undgået, hvis modtageren havde været en smule mere kritisk, end tilfældet var. Risikoen for virus er nemlig relativt stor, særligt når du modtager e-mails fra mennesker, du ikke kender.

Hav derfor altid den kritiske hat på, når du får mails fra folk, du ikke kender. Hackerne er dog blevet så dygtige, at de nu kan sende e-mails, som lader til at komme fra mennesker eller firmaer, du kender. Du kan ofte spotte det ved at kigge lidt nærmere på e-mailadressen, som ofte er smækfyldt med tegn, tal og bogstaver – det er et klart signal om, at e-mailen ikke kommer fra den, de giver sig ud for at være.

Du skal også være opmærksom på sproget i e-mailen. Lyder det som om, at det er oversat af en maskine? Er det skrevet på et mærkeligt dansk eller engelsk? Er der skøre, uforklarlige eller mange stavefejl? Så vil dét typisk også være et tegn på, at noget er galt.

Køb et godt antivirus program

Du skal investere i et godt antivirus program, og du må aldrig lade din computer være ubeskyttet. Selvom du mener, at du sagtens kan gennemskue hackerne, så kan du aldrig vide dig sikker. Derfor skal du have en bagdør, der smækker bag dig, hvis hackerne skulle snøre dig. Og dét kan de gode antivirus programmer som udgangspunkt. 

Der findes et væld af forskellige udbydere af antivirus programmer, og nogle er klart bedre end andre. Her bør du ikke spare penge, da det kan blive dyrt for dig, hvis hackerne når igennem.

sikkerhed

Hvis uheldet er ude

Nogle gange slipper virus og hacking igennem – også selvom du har et antivirus program. Og her er det en rigtigt god idé at alliere dig med en it-kyndig, som kan hjælpe dig med at begrænse skaden og redde resterne. 

Det er dog ikke gratis, og en it-kyndig kan være en halvpebret affære. Det er dog hver en krone værd, og hvis det kræver, at du tager et minilån for at få råd, så må det være sådan. For det første vil du kunne redde stumperne af indholdet på din computer samt eventuelt stoppe et igangværende angreb. Og for det andet vil du være bedre stillet ved potentielle fremtidige angreb, fordi den it-kyndige også vil kunne lukke eventuelle huller i din sikkerhed.